« L’autisme est au centre de ma vie depuis toujours »
Cela fait déjà 35 ans que Jos Valkenborg est passionné par l’autisme. Lorsqu’il a pris la direction de Communication Concrète à l’issue d’une longue carrière de praticien et d’enseignant, il a ressenti de la fierté mais aussi de la peur. Depuis, il se réjouit de son équipe de premier plan sur la scène internationale et est particulièrement fier du développement conjoint de l’approche Communication Concrète.
L’autisme est au centre de sa vie depuis toujours. Mais le bien boire et le bien manger, Netflix, Spotify, une compagnie agréable, sa famille et Jules y occupent aussi une place prépondérante.
« Parce qu’un accompagnement qui fait sens est une école de vie »
Rianne Jansen est une formatrice Communication Concrète certifiée, activité qu’elle combine avec la formation et l’accompagnement au sein de son propre cabinet à Veenendaal.
Elle vit et travaille entre autres avec la thérapie d’acceptation et d’engagement (ACT), sur laquelle elle fait des recherches dans le cadre de son étude « Zorgethiek en Beleid » (éthique du soin et politique) à l’université des études humanistes d’Utrecht.
Elle est également présidente de la fondation Op Eigen Tenen (qui œuvre en faveur de l’émancipation des personnes autistes) et membre du groupe d’experts sur l’autisme et les femmes (EVA) de l’Association néerlandaise de l’autisme.
Elle vit son propre diagnostic comme une valeur ajoutée dans son travail.
Rianne est aussi une bonne vivante qui aime partager son amour de la philosophie, de l’art, de la littérature, du théâtre, de la nature et de la bonne chère avec ses amis et sa famille.
“Een doel zonder plan is slechts een wens ”
Als opleider deelt Gijs graag voorbeelden uit de praktijk om de deelnemers meer handvaten te geven over het autisme en zo de wereld stapje voor stapje autisme vriendelijker te maken. Het zien van de mogelijkheden en iemand helpen bij het zetten van de eerste stap is wat Gijs blijft uitdagen in zijn werk als ambulant begeleider.
Gijs heeft sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd in Amsterdam en werkt sinds 2014 met mensen met ASS. Hij heeft ervaring op woongroepen en is nog steeds werkzaam als ambulant begeleider.
« Le besoin et la recherche du confort de base »
Delphine Callewaert se concentre sur les points forts et les points faibles des personnes comme principal angle d’approche dans son travail.
Ces dernières années, elle a dispensé diverses formations en Belgique et à l’étranger.
Les observations et consultations dans un large éventail d’établissements font également partie de ses tâches. Au cours de ses observations, elle s’est spécialisée dans les personnes souffrant d’un handicap mental.
Depuis quelques années, elle approfondit son expérience dans l’accompagnement de personnes autistes dotées d’une intelligence normale dans le cadre de sa pratique thérapeutique.
Indépendamment du cadre, une question revient toujours : le besoin et la recherche du confort de base.
Pour Delphine, ce confort de base est synonyme de voyages et de découvertes, son appareil photo à la main.
Thomas Fondelli travaille pour Communication Concrète en Belgique et à l’étranger en tant que collaborateur en formation freelance. Il officie également comme psychologue pour le Zeepreventorium, où il s’occupe des nourrissons, bébés et jeunes enfants souffrant d’affections chroniques, ainsi que comme psychothérapeute dans son propre cabinet.
Il est l’auteur de différents ouvrages : « Autisme Ver-beeld-en », « Autisme et problèmes d’alimentation » et co-auteur du livre « Syndrome d’Asperger, une réponse à 101 questions ».
Jef Suykerbuyk a fait des études en orthopédagogie et travaille en free-lance pour Communication Concrète. Il est responsable de la formation pratique sur l’utilisation des jeux par les personnes autistes.
Il officie également à l’école het Anker (asbl De Kade) en tant qu’accompagnateur de jeunes adultes atteints d’autisme et responsable de la ludothèque. Il travaille également pour Vives Spellenarchief.
Miriam Perrone a été diagnostiquée Asperger en 2011, à l’âge de 31 ans. Les personnes atteintes du syndrome d’Asperger présentent un trouble du spectre autistique.
Grâce à l’auto-apprentissage et aux conseils de professionnels, elle a compris ce que peut être l’autisme et en quoi le cerveau d’un autiste fonctionne ou pas. Depuis 2014, elle donne des conférences et des formations sur l’autisme dans toute la Flandre. Elle s’est spécialisée en TSA et a obtenu le baccalauréat professionnel.
Jessica Léonard is GZ-psycholoog, supervisor en opleider bij ROUTE Z11. Elke cliënt verdient zijn eigen therapie, want iedereen is uniek en weet zelf wat hem het beste past. Deze werkwijze pas ik na mijn studie als orthopedagoge in 2000 met veel plezier toe bij mensen met autisme, gezinnen en koppels. De ondergesneeuwde kwaliteiten naar boven halen zie ik als een missie in mijn werk. Teveel mensen met autisme hebben de wereld iets te bieden, als ze maar de kansen krijgen en benutten. Daarnaast inspireer ik graag professionals als opleider. Zorg, onderwijs en ook bedrijven, help ik om beter aan te sluiten bij wat mensen met autisme nodig hebben en kwaliteiten te benutten.
“Heb je haast, ga dan zitten”
In het gehaaste leven van alle dag zijn we geneigd om veel sneller te gaan, dan dat we kunnen. Dit geldt zeker als je werkt met mensen met autisme. Sabine is een voorstander voor het stil staan en om je heen te kijken en in de chaos te zoeken naar basisrust.
Sabine werkt ruimt 20 jaar met mensen met autisme en is inmiddels 10 jaar opleider. Tijdens de cursussen houdt Sabine een goede balans tussen luisteren, kijken en ervaren. Door haar jarenlange ervaring als autismecoach maakt ze cursisten enthousiast met veel eigen voorbeelden.
Zij creëert een leeromgeving waarin deelnemers zich vrij voelen om vragen te stellen en ervaringen te delen. Deelnemers aan haar workshops en cursussen worden aangemoedigd om actief deel te nemen en hun kennis in de praktijk te brengen.
‘Elke mens is uniek. Bij mensen met autisme is dat niet anders.’
Marthe is werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige binnen een residentiële setting. Haar interesse in autisme is gegroeid door haar werk, waarbij ze als verpleegkundige hier dagelijks mee in aanraking komt.
Een autismevriendelijke bril opzetten, is voor Marthe een must om deze mensen optimaal te kunnen begeleiden tijdens een psychiatrische opname. Zij deelt graag haar ervaring met anderen om een stapje dichter te komen bij een autismevriendelijke samenleving.
In haar vrije tijd houdt ze er van om te draaien met klei, cultuur en natuur te ontdekken tijdens het reizen. Echter tijdens het koken komt Marthe helemaal tot rust.
‘Verder kijken dan gedrag’
Stefaan is werkzaam als algemeen directeur in een psychiatrisch centrum. Zijn interesse in autisme is gegroeid vanuit zijn werk en zijn familiale betrokkenheid. Autisme draait niet om gedrag, het is vooral een unieke manier van waarnemen en betekenis verlenen. De wereld van hulpverlening begrijpelijker en autismevriendelijke maken en mensen met autisme helpen groeien in hun kracht en sterkte is voor Stefaan een boeiende uitdaging.
Stefaan studeerde filosofie, seksuologie en rechten in Leuven en doctoreerde in Groningen. Hij houdt van eb en vloed, de waaiende wind en de golven van de zee en komt helemaal tot rust achter de piano.
“Iedere persoon is uniek. Daarom is begeleiding maatwerk.”
Dagelijks komt Treesje Van den Bergen in contact met mensen met autisme. Niet alleen werkt ze als leerondersteuner in een leersteuncentrum, ze heeft ook haar eigen, thuispraktijk Kompas. Zo bouwde ze doorheen de jaren een hoop ervaring op in het begeleiden van jongeren en volwassenen met autisme. Ze is leerkracht van opleiding en volgde het postgraduaat Autisme aan de Arteveldehogeschool (i.s.m. Autisme Centraal). Treesje begeleidt mensen met autisme, maar ook hun omgeving, steeds vertrekkend vanuit het dubbelspoor: ‘hoe kunnen we de omgeving autisme-vriendelijk maken en hoe kunnen we de personen met autisme vaardigheden aanleren.’
“Begrijpen – begrip – begrepen worden.”
Manon Heyndrickx gelooft er sterk in dat je pas autismevriendelijk kan werken als je goed zicht hebt op wat een autismespectrumstoornis kan betekenen voor de persoon die je ondersteunt. Zo creëer je begrip en voelen alle betrokkenen zich meer begrepen. De autismecentraalmethodiek vormt een duidelijk en dankbaar kader om hiermee vervolgens aan de slag te gaan. Vanuit haar ervaring in het werken met delinquenten met een verstandelijke beperking ziet ze ook de meerwaarde van deze methodiek bij het kijken naar probleemgedrag.
Manon is gediplomeerd in criminologie en (forensische) psychologie.
Ze begeleidt jullie graag bij deze boeiende individuele zoektocht.
“Wat goed is voor autisme, is goed voor iedereen”
Ilse Van den Eede omarmt deze filosofie in haar werk. Als moeder van een zoontje met autisme en met een achtergrond in sociologie, heeft ze haar passie gevonden in het begeleiden van mensen in het autismespectrum en het bevorderen van begrip en acceptatie in de samenleving.
Met een postgraduaat in autisme van de Arteveldehogeschool en haar eigen coaching praktijk, het Wo-Coachingshuis, biedt Ilse een breed scala aan ondersteuning. Naast autismebegeleiding, biedt ze ook loopbaanbegeleiding, business coaching en life coaching aan. Ze streeft naar normalisatie van verschillen en promoot wederzijds begrip binnen neurodiverse teams met behulp van het dubbel empathisch model, door middel van teambegeleiding en het creëren van autisme-vriendelijke werkomgevingen: “De wonderbox journey”
Met haar toewijding en expertise zet Ilse zich in voor een inclusieve samenleving waarin de diversiteit van elk individu wordt erkend en gewaardeerd.